مردم درحال عبور از چهارسوق بزرگ

چهارسوق بزرگ، قلب بازار تهران و از میراث مهم و با ارزش تاریخی تهران است. اگر به چهارسوق بزرگ سری بزنید حتما چند گردشگر می‌بینید که خیره به بالا در حال تماشای سقف مدورِ زیبای چهارسوق هستند؛ طاقی ضربی که گوشه‌­‌های پایین آن با گچ‌بری، کاشی‌کاری و مقرنس تزئین شده‌اند. این منطقه از بازار از قدیم یکی از نقاط حیاتی بازار به لحاظ اقتصادی بوده است؛ به این دلیل که این چهارراه به عنوان مرکز و قلب بازار تهران شناخته می‌شد و تاکنون نیز چنین است.

چهارسوقِ ۲۲۰ ساله به قدری از لحاظ ملی مهم و ارزشمند است که در دوم آبان ماه سال ۱۳۵۶ خورشیدی در فهرست آثار ملی به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسید. این بنا در سال ۱۳۹۶ به همکاری سه معمار داخلی و ۸ معمار از دانشکده آخن آلمان مرمت گردید.

لازم به ذکر است که به غیر از این چهارسوق، چهارسوق دیگری نیز وجود دارد که با نام چهارسوق کوچک شناخته می­‌شود و در تقاطع بازار بزازها با بازار چهارسوق‌بزرگ قرار دارد.

چهارسوق بزرگ کجاست؟

خیابان ۱۵ خرداد، پله نوروزخان، بازار نوروزخان، بازار مسجدجامع، چهارسوق بزرگ و یا خیابان ۱۵ خرداد، بازار بزازها، چهارسوق کوچک، بازار چهارسوق‌بزرگ، چهارسوق بزرگ.

دسترسی به چهارسوق بزرگ با مترو

چهارسوق بزرگ در میانه بازار تهران، حدود ۱۰ دقیقه پیاده‌روی با سه ایستگاه خیام و ۱۵ خرداد خط ۱ مترو و مولوی خط ۷ مترو فاصله دارد.

چهارسوق بزرگ
چهارسوق بزرگ
سقف چهارسوق بزرگ
سقف چهارسوق
گچ‌بری چهارسوق بزرگ
گچ‌بری چهارسوق

موقعیت قرارگیری چارسو بزرگ

چهارسوق بزرگ که به چهار جهت شمالی، جنوبی، غربی و شرقی راه دارد به نوعی مرکز بازار تهران محسوب می­‌شود. چهارسوق بزرگ یا چارسو بزرگ در تقاطع بازار مسگرها با بازار مسجدجامع و بازار چهارسوق‌بزرگ قرار گرفته است. در قسمت شمالی چارسو که به خیابان پانزده خرداد ختم می­‌شود؛ بازار مسجدجامع قرار دارد. در قسمت جنوبی آن که به خیابان مولوی راه دارد؛ بازار مسگرها. در ضلع شرقی چهارسوق که به خیابان سیروس و چهارراه مولوی می‌رسد؛ ضلع دیگر بازار مسگرها و نهایتا در محور غربی آن که به خیابان خیام می‌رسد؛ بازار چهارسوق‌بزرگ قرار دارد.

گذشته چارسو بزرگ

چارسو بزرگ بازار تهران حدود ۲۲۰ سال قدمت دارد. در گذشته اداره امور امنیتی شهرها بر عهده اداره‌ای به نام دیوان بیگی بود که ریاست آن را بیگلربیگی (فرماندار امروزی) بر عهده داشت. بیگلربیگی داروغه‌ای برای شهر تعیین می‌کرد و او نیز زیردستانی با سلسه مراتب محتسب، عسس، شحنه، گزمه و شبگرد داشت و با کمک این افراد امنیت شهر را برقرار می‌کرد.

در آن زمان چهارسوق‌‌ها محل تجمع و فرماندهی داروغه‌ها بود. چارسو بزرگ نیز در گذشته همین کاربری را در شهر تهران داشته است. در زمان‌های گذشته که هنوز بازار و خیابان‌ها برق کشی نداشتند؛ داروغه در چهارسوق مستقر می‌شد و گزمه‌ها و شبگردها مشعل آتش به دست در بازار تهران که مهم‌ترین نقطه شهر بود گشت می‌زدند تا امنیت بازار برقرار شود.

برچسب‌ها: چهارسوق بزرگ