سردر بازار تجریش
رنج قیمت: گران

بازار تجریش یکی از بازارهای تاریخی تهران است که در محله‌ تجریش قرار دارد. تهران بازارها و بازارچه‌های تاریخی متعددی دارد. بازار تجریش با اماکن مذهبی که در کنار خود دارد، یکی از مقاصد گردشگری جذاب تهران برای گردش و خرید است. این مقاله راهنمای گردش و خرید در بازار تاریخی تجریش است. در ادامه با همراه تهرانیکا باشید.

بازار تجریش در یک نگاه

  • بازار تجریش یکی از قدیمی‌ترین بازارهای تهران است.
  • معماری و اماکن قدیمی آن مانند تکیه تجریش و امامزاده صالح(ع) از دیدنی‌های این بازار سنتی هستند.
  • میدان میوه‌ و تره‌بار با محصولات تازه و با کیفیت.
  • تنوع کالا در بازار تجریش بسیار زیاد است.
مردم در حال تردد در بازار تجریش
مردم در حال تردد در بازار تجریش
مردم در حال تردد و خرید در بازار تجریش
دو نفر در انتهای پله‌های رنگی بازار تجریش

پارکینگ‌های نزدیک بازار تجریش

در نزدیکی بازار تجریش چند پارکینگ قرار دارد؛ پارکینگ جنوب میدان در نزدیکی ورودی بازار قرار دارد؛ پارکینگ پاساژ ارگ تجریش و پارکینگ پاساژ تندیس کمتر از ۵ دقیقه پیاده‌روی با بازار فاصله دارند.

ساعت کاری بازار تجریش

بازار تجریش با دیگر بازارهای سنتی تهران یک تفاوت بزرگ دارد؛ این بازار در تمام طول هفته، حتی روزهای جمعه نیز باز است. شما می‌توانید از ساعت ۹ صبح تا ۱۰ شب برای گردش، تفریح و خرید به بازار تجریش مراجعه کنید.

قیمت و کیفیت کالاها در بازار تجریش

بازار تجریش یک بازار سنتی است که مردم به خاطر تنوع و کیفیت و تازگی مواد غذایی به آن مراجعه می‌کنند. همچنین اجناس در این بازار و در قیاس با دیگر بازارهای تهران کمی گران‌تر هستند.

در بازار تجریش چه چیزهایی می‌توان خرید؟

بازار تجریش مهم‌ترین مرکز خرید سنتی در شمال تهران است که می‌توانید با مراجعه به آن اجناس متفاوت و متنوعی را تهیه کنید. طلا و جواهر، میوه‌ و تره‌بار، آجیل و خشکبار، ادویه، داروهای طب سنتی، کیف و کفش، پارچه فروشی، اشیاء مذهبی، لباس، کیف و کفش، لبنیات، لوازم برقی، صنایع دستی، داروهای گیاهی و سنتی و… ازجمله کالاهایی است که در بازار تجریش به فروش می‌رسد. در بازار تجریش تمام خوراکی‌ها را می‌توانید به صورت تازه و نوبرانه تهیه کنید. به قول معروف از شیر مرغ تا جان آدمیزاد در بازار تجریش پیدا می‌شود. در ادامه مقاله به معرفی برخی از کالاهای شاخصی که در بازار تجریش فروخته می‌شود، می‌پردازیم.

میوه‌های چیده شده در جلوی یک مغازه در بازار تجریش
بساط میوه دستفروشی در بازار تجریش
مردم در حال تردد در بازار تجریش
خشکبار یک دستفروش در بازار تجریش

بازار میوه و تره‌بار تجریش

یکی از دلایل اصلی پایه‌گذاری بازار تجریش، فروش صیفی‌جات و انواع میوه بوده است. در طول سال در بخش میوه و تره‌بار بازار تجریش میوه‌هایی عرضه می‌شود که به طور معمول در دیگر نقاط شهر به راحتی پیدا نمی‌شوند. به‌طور‌کلی بازار میوه تجریش به‌عنوان کانون اصلی پیدا کردن میوه‌های نایاب شناخته می‌شود. فروشندگان اغلب با دستمال خیس میوه‌ها را تمیز و براق می‌کنند و آنچنان سلیقه‌ای در چیدن میوه‌ها به خرج می‌دهند که حتما برای خرید یا مزه کردن بعضی از آنها وسوسه می‌شوید.

از نظر بهداشتی بازار تجریش بسیار پاکیزه است و صیفی‌جات در آن به‌خوبی نگهداری و عرضه می‌شوند. بازار تره‌بار تجریش از دو قسمت مهم تشکیل شده؛ یکی نزدیک درب ورودی بازار، در خیابان گوگَل است و دیگری تره‌باری است در میدان اصلی بازار که محل تکیه بزرگ تجریش است.

طلافروشان بازار تجریش

این بازار سنتی با قدمت بسیار زیاد مغازه‌های فراوانی برای فروش انواع طلا دارد. همچنین بازار قائم تجریش که برخی طبقات آن به فروش طلا اختصاص دارد، یک درب ورودی از بازار تجریش دارد. طلای آب‌شده و طلای کم‌اجرت نیز در برخی فروشگاه‌های بازار تجریش به فروش می‌رسند.

بازار ادویه و انواع داروی گیاهی و سنتی

این بازار به‌عنوان یکی از قدیمی‌ترین بازارهای عطاری در تهران شناخته می‌شود. بازار داروی گیاهی تجریش از بخش‌های وسیع، مهم و متنوع این بازار قدیمی است. علاوه بر داروهای گیاهی شما می‌توانید انواع ادویه و چاشنی را نیز از بازار تجریش تهیه کنید.

بازار ترشی‌جات تجریش

یکی از مواردی که در بازار تجریش تنوع زیادی دارد، ترشیجات است. ترشیجات این بازار بسیار تازه و خوش‌طعم هستند. ترشی‌جات در ورودی‌های بازار و میدان اصلی بازار تجریش فروخته می‌شود.

تسبیح و زیورآلات در بازار تجریش

در بازار تجریش به دلیل مجاورت آن با آستان امامزاده صالح(ع) می‌توانید انبوهی از زیورآلات و اشیاء مذهبی را بخرید.

آجیل و خشکبار در بازار تجریش

یکی از بخش‎‌های مهم بازار تجریش مراکز فروش آجیل و خشکبار است که در تمام سطح بازار گسترده شده‌اند. محصولاتی که در بازار تجریش فروخته می‌شود تازه و باکیفیت هستند.

صنایع دستی بازار تجریش

اگر به‌دنبال بازاری برای خرید محصولات صنایع‌دستی در شمال تهران هستید، بازار تجریش گزینه مناسبی است. ازجمله صنایع دستی که در بازار تجریش وجود دارد می‌توان به سفال همدان، گلیم، جاجیم کردستان و ظروف مسی اصفهان اشاره کرد.

مردم در حال تردد و خرید در بازار تجریش
فروشنده پشت میزی در انتهای مغازه خود در بازار تجریش نشسته است
اجناس آویزان شده در ورودی یک مغازه در بازار تجریش
مردم در حال تردد و خرید در بازار تجریش

شکم‌گردی در بازار تجریش

در بازار تجریش و اطراف آن مانند میدان تجریش بساط شکم‌گردی تنوع زیادی دارد. از لبو، آش و بلال گرفته تا انواع ساندویج و غذاهای سنتی ایرانی و غذاهای فست‌فودی را می‌توانید در محدوده بازار تجریش نوش جان کنید. آش و حلیم سید مهدی، رستوران فری لقمه، چلوکباب شمیران، رستوران لیالی لبنان، کافه ویونا شعبه پاساژ قائم، رستوران لاویز، طباخی لوکس شمیران، رستوران صالحیه، رستوران توچال، چلوکبابی اطمینان، رستوران سنتی حمید جان، بستنی اکبر مشتی، فست‌فود شیلا و… بخشی از رستوران‌های بازار تجریش و محدوده آن هستند.

بهترین زمان برای بازدید از بازار تجریش

زمان مناسب برای بازدید یا خرید از بازار تجریش بستگی به خود شما دارد. این بازار دارای اجناس متفاوتی است که متناسب با وقت و نیازتان می‌توانید در زمان مناسب به آن بروید. همچنین اگر به شرکت در مراسمات مذهبی علاقه‌مند هستید می‌توانید در ایام سوگواری از بازار تجریش و امامزده صالح(ع) دیدن کنید. بازدید از این بازار جذابیت خاص و ویژه خود را دارد در هر زمانی که از بازار تجریش بازدید کنید، می‌توانید از آن نهایت لذت را ببرید. فصول سرد سال باتوجه به انبوه مغازه‌ها و همچنین خوراکی‌های لذیذ مثل آش گرم زمان مناسبی برای بازدید از این بازار دیدنی است. خرید از بازار تجریش در شب‌های عید یکی از سنت‌های قدیمی ساکنان تجریش و دیگر مناطق شمیرانات است.

تاریخچه بازار تجریش

محله تجریش از قدیمی‌ترین روستاهای شمیران است که از دیرباز به سرسبزی، هوای معتدل و خوب شهرت داشته‌است. بسیار از قنات‌های پر آب تهران که هنوز هم آبدهی دارند علت شهرت این منطقه در طول تاریخ بوده‌اند. در دوران قاجاریه، منطقه تجریش یکی از تفرجگاه مهم پادشاهان این دودمان بود. از همان زمان بسیاری از اعیان و اشراف برای استراحت تابستانی به تجریش می‌رفته‌اند. جمعیت این ناحیه در دوران پهلوی اول افزایش چشمگیری یافت و بسیاری از مردم، این منطقه را به عنوان محل سکونت خود انتخاب کردند. بازار تجریش در دل محله‌ تجریش بنا شده و دارای اماکن تاریخی زیادی همچون آستان امامزاده صالح(ع) و تکیه بزرگ تجریش است.

سال دقیق پیدایش بازار تجریش چندان مشخص نیست؛ برخی عمر آن را ۸۰ سال تخمین زده‌اند و برخی از کسبه و افراد قدیمی محله‌ی تجریش عمر آن را تا ۱۵۰ سال دانسته‌اند. اما از شواهد پیداست که بازار تجریش به مرور زمان و پس از دوران پهلوی اول به شکل کنونی خود درآمده است. احتمالا حضور اماکن مذهبی قدیمی این منطقه همچون تکیه بزرگ و آستان امامزاده صالح(ع)، امامزاده چنار (بنای فعلی بیمارستان شهدای تجریش) نقش مهم و پررنگی در تشکیل بازار تجریش داشته‌‌اند. می‌توان حدس زد که بازار تجریش چندین دهه پیش، با هدف فروش محصولات کشاورزی این منطقه تاسیس شد و به مرور زمان بخش‌های مختلف دیگر به آن افزوده شده است.

«ژاک هردوان»، سیاح فرانسوی که در ۱۳۰۳-۱۳۰۵ در ایران اقامت داشت، در سفرنامه خود نکات جالبی درباره بازار تجریش نوشته است. او بازار تجریش را به دخمه‌ای تاریک تشبیه کرده است که از سقف چوبی آن نور آفتاب غیر قابل نفوذ بوده است. رونق اقتصادی تجریش در دهه‌های نخستین باعث شده بود تا همه ساله در ماه‌های گرم سال کارگران از نقاط مختلف تهران به تجریش مهاجرت کنند و این محدوده از شمال شهر تهران رونق بیشتری بگیرد.

معماری بازار تجریش

تجریش یک بازار سنتی است که معماری آن شبیه به بازار بزرگ تهران و دیگر بازارهای تاریخی است. مشبک‌کاری و کاشی‌کاری‌های موجود در مغازه‌های بازار تجریش جلوه‌ای خاص به فضا بخشیده‌اند. مغازه‌ها و فضای تجاری آن در دو طبقه بنا شده‌اند. حال و هوای خاص بازار تجریش به گونه‌ای است که بسیاری از افراد در طول روز برای تماشای یا عکاسی سبک معماری بازار به آن مراجعه می‌کنند.

سقف بازار تجریش حدود ۹۰ سال پیش چوبی بود. با رشد جمعیت تجریش و سکونت دائمی در این منطقه و با توجه به سرمای زیادی که در شمیران وجود داشت، کاسبان بازار تجریش نیاز مبرمی به سقف پوشیده و مقاوم احساس کردند. پیش از انقلاب کاسبان قدیمی بازار سقف چوبی را با یک سقف آهنی که کاملا یکپارچه بود تعویض کردند. پس از انقلاب سازمان میراث فرهنگی و گردشگری سقف بازار را مرمت و آن را به شیوه‌ای سنتی طراحی کرد؛ بر سردر مغازه‌ها کتیبه‌های سنتی کاشی‌کاری شده قرار گرفت. این کاشی کاری‌ها، زیبایی این بازار سرپوشیده را چندین برابر کرده‌اند.

سقف بازار تجریش
سقف بازار تجریش
امامزاده صالح
امامزاده صالح(ع)
چنار تجریش
چنار تجریش
سردر تکیه تجریش
سردر تکیه تجریش

امامزاده صالح(ع) و چنار قدیمی آن

امامزاده صالح، از امامزاده‌های منطقه شمیران و یکی از زیارتگاه‌های شمال تهران است که در ضلع جنوب بازار تجریش قرار دارد. پیش از دوره قاجاریه هیچ بنایی در کنار امامزاده وجود نداشت، اما در دوره قاجار، به مرور زمان مقبره‌های خصوصی، مسجد، حسینیه و حمام در اطراف بنا در زمینی که شجاع‌السلطنه فرزند فتحعلی‌شاه وقف امامزاده کرد، احداث شد. صحن امامزاده صالح تهران دارای چناری مشهور بوده که عمر آن را بیش از ۸۰۰ سال تخمین زده‌‌اند. در سال ۱۳۷۸ خورشیدی متولیان امامزاده درخت چنار را به دلیل مخاطرات جانی که برای زائران داشت قطع کردند. مقاله آستان امامزاده صالح(ع)

تکیه بزرگ بازار تجریش

تکیه بزرگ تجریش در راسته‌ی اصلی بازار تجریش قرار دارد؛ جایی که الان میدان میوه و تره‌بار است. تکیه تجریش یکی از سازه‌های بسیار قدیمی موجود در بازار تجریش با حدود ۲۰۰ سال قدمت است. در ایام محرم این تکیه، مرکزی برای برگزاری مراسمات مختلف عزاداری است.‌ برگزاری تعزیه‌خوانی، نخل‌گردانی در این تکیه چنان ارزش و قدمتی دارد که به‌عنوان میراث معنوی ثبت شده است. مقاله تکیه تجریش

حرف آخر

اگر شما به‌دنبال یک مکان مناسب برای گردش یا خرید هستید می‌توانید بازار تجریش را انتخاب کنید. این بازار یا بازارچه تاریخی در شمال شهر تهران و در محله تجریش قرار دارد و دسترسی خوبی با حمل‌ونقل عمومی دارد. ما در این مقاله این بازار زیبا را به شما معرفی کردیم. شما می‌توانید در تمام فصول سال به بازار تجریش مراجعه کنید. برای آشنایی با دیگر بازارها و مراکز خرید تهران صفحه مراکز خرید وبسایت تهرانیکا را بخوانید.

برچسب‌ها: آثار ملی، بازار تجریش، پهلوی اول، تکیه تجریش، حسنعلی میرزا شجاع‌السلطنه، ژاک هردوان، فتحعلی‌شاه، محمد مفیدی، محمدعلی‌خان تجریشی، ناصرالدین‌شاه