ایستگاه خیام خط 1 مترو. کمتر از ۵ دقیقه پیادهروی فاصله.
ایستگاه پانزده خرداد خط 1 مترو. فاصله 500 متر؛ حدود ۵ دقیقه پیادهروی.
ایستگاه سعادت خط 2 بیآرتی. فاصله 600 متر؛ کمتر از ۱۰ دقیقه پیادهروی.
موقعیت
در طرح ترافیک
بازار تهران در کنار تاریخچه بلند بالای خود وسعت زیادی دارد. این بازار که به عنوان یکی از قطبهای اقتصادی بزرگ کشور فعالیت دارد از سراها و بازارهای کوچک و بزرگی تشکیل شدهاست. سرای امیرکبیر یکی از مراکز قدیمی بازار تهران است که به بورس فروش پارچه تهران مشهور است. در این مقاله به معرفی این سرای قدیمی میپردازیم؛ در ادامه با تهرانیکا همراه باشید.
چرا باید به سرای امیرکبیر برویم؟ سرای امیرکبیر در یک نگاه
سرای امیرکبیر با قدمتی ۱۷۵ ساله یکی از بخشهای قدیمی بازار تهران است.
سرای امیرکبیر مرکز تخصصی فروش انواع پارچه به صورت عمده است.
قیمت مناسب پارچه در این سرا
سرای امیرکبیر بورس پارچه بازار
سرای امیر یا سرای امیرکبیر یا سرای اتابکیه را میتوان یکی از سراهای اصلی فروش پارچه در بازار تهران محسوب کرد. هر نوع پارچه ایرانی و خارجی را در تنوع زیاد طرح و قیمت میتوانید در سرای امیر پیدا کنید. قیمتها در این سرا بسیار مناسب است. کالاها و انواع پارچه از سرای امیر به تمام نقاط ایران ارسال میشود.
سرای امیر سه دالان ورودی و سه حیاط دارد. دالان اول از بازار امیر؛ دالان غربی از بازار کفاشها و دالان شمالی از بازار خیاطها روبروی آرامگاه امامزاده زید(ع). همچنین در وسط حیاط سوم بازارچه امیرکبیر قرار دارد.
تاریخچه و معماری سرای امیرکبیر
سرای امیرکبیر بازار تهران که با نام سرای امیر نیز شناخته میشود؛ حدود ۱۷۵ سال قدمت دارد. علت نامگذاری سرای امیر ساخته شدن به دستور امیرکبیر است. همچنین با توجه به اینکه در زمان ساخت این سرا عنوان «جناب اتابک اعظم» برای امیرکبیر به کار میرفت؛ این سرا با نام سرای اتابکیه و کاروانسرای اتابکیه نیز شناخته میشد.
امیرکبیر از ۲۸ مهرماه سال ۱۲۲۷ خورشیدی تا ۲۲ آبانماه سال ۱۲۳۰ مسئولیت صدارت حکومت قاجار را به عهده داشت. سرای امیر در میانه سالهای مسئولیت امیرکبیر یعنی در اردیبهشت ماه سال ۱۲۲۹ خورشیدی به دستور وی ساخته شد. به همین دلیل به محض ورود به سرای امیر مجسمه امیرکبیر به عنوان نماد این سرا به چشم میخورد.
ساخت این بنا بر معماری ایرانی تاثیر بسزایی داشت. به طوری که سرای امیر باعث شد تا فرم حجرههای بازار تهران برای همیشه تغییر کند و به شکلی مدرنتر تبدیل شود. همچنین با ساخت این سرا سنگ بنای ساخت سراها و تیمچههای متعدد دیگری نیز گذاشته شد. این بنا نه تنها معماری تجاری را متحول کرد بلکه اقتصاد تهران قدیم را نیز زیر و رو کرد.
سرای امیر در زمان خودش طالبان بسیاری داشتهاست. طبق اسناد تاریخی کاسبان بسیاری خواهان گرفتن حجره در این سرا بودند و دلیل آن موقعیت قرارگیری و داشتن ورودی و دسترسی به سه راسته اصلی بازار تهران بودهاست. این موقعیت قرارگیری برای هر کسب و کاری مزیت محسوب میشود. همین امر باعث شد تا هر کاسبی وسوسه شود در یکی از حجرههای سرای امیرکبیر کاسبی راه بیاندازد.
به طور کلی دوره صدارت امیرکبیر دوران توسعه اقتصادی بود و ساخت سرای امیر نیز اقدامی در همین جهت بود. اما متاسفانه این دوران دیری نپایید و پس از آنکه ناصرالدینشاه دستور قتل امیرکبیر را صادر کرد میرزا آقاخان نوری صدراعظم دربار شد. در این زمان بود که عنوان سرای امیرکبیر با نام سرای امیر جایگزین شد تا نام و اقدامات در خور توجه امیرکبیر از یادها پاک شود. اما این اتفاق هرگز رخ نداد.
با اینکه پس از امیرکبیر حاجعلیخان حاجبالدوله (اعتماد السلطنه) تیمچه حاجبالدوله را، و میرزا علیاصغرخان اتابک (امین السلطان) تیمچه صدراعظم را ساختند؛ اما هیچکدام باعث نشد تا سرای امیر به فراموشی سپرده شود. بلکه تنها باعث شد تا به گستردگی بازار تهران افزوده شود.
امیرکبیر خواهان این بود که سرای امیرکبیر تنها به فروش کالاهای داخلی اختصاص داشته باشد. به خواست وی این سرا به فروش انواع پارچه اختصاص داده شد. جالب است بدانید که در آن دوران بیشترین پارچه ای که در این مکان به فروش میرسید پارچه فاستونی بود. پارچه فاستونی از معروفترین پارچههای تولید ایران محسوب میشود که در دوران خودش طرافداران بسیاری داشت.
پس از استقرار پارچهفروشان طولی نکشید که این سرا به نام بازار قُماشفروشها و بازار بزازها مشهور شد. قماشفروش و بزاز به اصناف پارچه فروش گفته میشود و از آن جایی که سرای امیرکبیر قطب پارچه پایتخت محسوب میشد این عناوین خیلی دور از ذهن به نظر نمیرسند.
ده سال پس از کشته شدن امیرکبیر هاینریش کارل بروگش (خاورشناس آلمانیتبار) از سرای امیر بازدید کرد. وی در طول عمر خود دو بار به ایران سفر کرد و دو کتاب نیز در مورد ایران نوشته است. بروگش در نوشتههایش سرای امیر را مجموعه بزرگ تجارتی تهران معرفی میکند. او توضیح میدهد که این سرا دارای صحنی است که اطراف آن حجرههای متعدد دو طبقه دیده میشود. همچنین میگوید حوضی در میانه صحن سرا قرار گرفتهاست و پنجرههای مشبک و درهای سرا همگی از چوب ساخته شده و با منبت تزئین شدهاند.
در حال حاضر سرای امیر به همان شکلی که بروگش توصیف کرده باقی نمانده است. در سال ۱۳۶۹ خورشیدی سرای امیر آتش گرفت. بعد از آتشسوزی سرای امیرکبیر مورد مرمت و مقاومسازی قرار گرفت که طی آن تغییرات متعددی روی آن اعمال شد.
کلام آخر
سرای امیرکبیر یکی از تاریخیترین و قدیمیترین بخشهای بازار بزرگ تهران است که حدود ۱۷۵ سال پیش به فرمان امیرکبیر ساخته شد. این سرا محل بازار پارچهفروشان است که برای خرید پارچه باقیمت مناسب میتوانید به آن مراجعه کنید.
آلبوم تصاویر
اطلاعات مقالهنقشهجاذبههای نزدیکرستورانهای نزدیکمراکز خرید نزدیک
زمانی که پاساژ علاءالدین بزرگترین مرکز فروش موبایلِ شهر تهران بود، بازار موبایل ایران توانست با جمعکردن نمایندگی برندهای جهانی، امکان تست قبل از خرید، پارکینگ و رستوران به محبوبیت زیادی برسد. محبوبیتی که این روزها کمرنگ شده است...
پاساژ صدف یکی از پاساژهای بازار حسنآباد است که اصناف آن در زمینه فروش انواع مبلمان اداری فعالیت میکنند. این پاساژ در خیابان حافظ، کوچه صدری قرار دارد...
پاساژ شانزهلیزه یکی از پاساژهای معروف و قدیمی شهر تهران است که از پیش از انقلاب به فروش لباسهای مجلسی زنانه معروف بوده. در این پاساژ میتوانید انواع لباس و اکسسوریهای زنانه و دخترانه را با قیمت و کیفیت مناسب پیدا کنید...
نظر کاربران