یاس لند سپهسالار
یاس لند یکی از مراکز خرید کیف و کفش در بازار باغ سپهسالار است. با مراجعه به مرکز خرید یاس لند میتوانید انواع کیف و کفش را به قیمت مناسب تهیه کنید...
ادامه مقالهپارک ساعی با وسعتی در حدود ۱۲ هکتار یکی از قدیمیترین پارکهای شهر تهران است که در یکی از قدیمیترین خیابانهای تهران یعنی خیابان ولیعصر طولانیترین خیابان خاورمیانه، پایینتر از میدان ونک قرار دارد. این بوستان زیبا با معماری و طراحی منحصر به فردی که دارد تبدیل به بهشت کوچکی در دل شهر تهران شده است. مردم تهران برای گذراندن ساعاتی به دور از شلوغی و آلودگی شهر، به پارک ساعی؛ که فضایی آرام بر آن حاکم است سر میزنند و با پیکنیک، کمپینگ یا ورزش و تفریح در این پارک، اوقات فراغتشان را به اوقات خوش تبدیل میکنند.
قرارگیری بوستان ساعی در خیابان ولیعصر و مملو بودن این خیابان از کافهها و مراکز خرید، موقعیت خاص و دسترسی فوق العادهای را برای این پارک به وجود آورده که همین امر این بوستان را تبدیل به پاتوق تهرانیها کرده است. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا جاذبههای گردشگری بوستان ساعی را به شما معرفی کنیم و همچنین برای گذراندن وقت گرانبهایتان در این بوستان؛ شما را راهنمایی کنیم تا هنگام بازدید، زیباییهای پارک را از دست ندهید.
تاریخچه پارک ساعی به بیش از ۷۰ سال پیش بر میگردد. محوطه این پارک که تا قبل از سال ۱۳۲۴ فضای سبزی نداشت توسط شخصی به نام مهندس کریم ساعی در همان سال ۱۳۲۴ خورشیدی درختکاری شد. مهندس کریم ساعی که در رشته آمار جنگل تحصیل کرده بود؛ بعد از گذراندن دوره تحصیلی لیسانس و فوق لیسانسش به ترتیب در فرانسه و آمریکا، به ایران بازگشت و در اداره کشاورزی آن زمان شروع به کار کرد. در نهایت او اولین تشکیلات جنگلبانی ایران را تاسیس کرد.
مهندس کریم ساعی بعد از درختکاری در بوستان ساعی کل فضا را در اختیار اداره کشاورزی قرار داد. او که فردی فرهیخته و بانی ساخت بوستان ساعی بود، نقش حیاتی در ایجاد و توسعه فضای سبز شهر تهران داشت. او بنیانگذار سازمان جنگلها و مراتع آبخیزداری ایران بود و همچنین رشته جنگلداری در ایران را ایجاد کرد. همانطور که از اسم پارک ساعی پیداست دلیل نامگذاری این بوستان بنیانگذار آن یعنی مهندس کریم ساعی بود که پدر جنگلبانی ایران معرفی میشود. مهندس کریم ساعی در دی ماه سال ۱۳۳۱ خورشیدی هنگام برگشت از شیراز به تهران به دلیل سانحه هوایی و سقوط هواپیما جانش را از دست داد.
قدمت پارک ساعی به بیش از نیم قرن میرسد. پارک ساعی را ارزانترین بوستان تهران میدانند زیرا برای ساختاش هزینه بسیار کمی به کار گرفته شده بود. در سال ۱۳۲۴ یک زمین با وسعت ۳۰ هکتار که از ونک تا خیابان عباسآباد را در بر میگرفت به بوستان ساعی اختصاص داده شد. کلنگ این پارک در سال ۱۳۲۹ خورده شد و به مرور زمان تنها ۱۲ هکتار از آن باقی ماند. قابل توجه است که درختان چنار و عرعر به دست مهندس کریم ساعی در این زمین کاشته شد. دلیل انتخاب این درختهای خاص این بود که درخت چنار و عرعر به آب زیادی برای رشد نیاز ندارند.
زندهیاد ساعی که دغدغهمند محیط زیست بود برای اینکه آب کمتری برای رشد، پرورش و توسعه پارک استفاده شود درختان را به صورت پلکانی کاشت، تا آب حاصل از آبیاری از هر درخت به سمت درخت زیریناش سرازیر شود. به این نوع شیوه کاشت، شیوه جنگلکاری شیبدار گفته میشود. تا سال ۱۳۳۶ خورشیدی پارک ساعی زیر نظر وزارت کشاورزی به فعالیت خود ادامه داد، تا اینکه در نهایت این پارک به شهرداری تهران واگذار شد. همزمان با رشد و توسعه شهر تهران این بوستان هم با زمین بازی، دریاچه، آبشار و جوی گسترش پیدا کرد.
درست است که سنگ بنای پارک ساعی در سال ۱۳۲۴ گذاشته شد، ولی طراحی نهایی پارک در دهه ۴۰ خورشیدی شکل گرفت. در سال ۱۳۴۲ پارک ساعی با طراحی حسین محجوبی معمار و پارکساز معروف ایرانی افتتاح شد اما ساخت و تکمیل پارک، حدود ۱۰ سال وقت برد و تا سال ۱۳۵۲ به طول انجامید. حسین محجوبی طراحی پارک ساعی را بر اساس و با الهام از باغهای ایرانی انجام داد. البته قسمتهایی از این پارک هم به سبک ژاپنی طراحی شده است که به باغ ژاپنی شناخته میشود.
فضای سرسبز بوستان ساعی با طراحی خاصی که دارد، انتخاب مناسبی برای گذران اوقات فراغت است. مهندسان این پارک نهایت تلاش خود را کردهاند تا پارک را جوری طراحی کنند که به جای استفاده از پله، و با استفاده از حرکات اسلیمی؛ اختلاف سطح را جبران کنند. به همین دلیل حداقل پله در این پارک استفاده شده است و تعداد محدود پلههایی هم که در این پارک وجود دارند از سنگهای جاجرود ساخته شدهاند. بوستان ساعی حتی برای سالمندان و کسانی که محدودیت استفاده از پله را دارند، بسیار مناسب خواهد بود و همگان میتوانند از فضای سبز و امکانات تفریحی آن کمال استفاده را ببرند.
امکانات ورزشی پارک ساعی شامل تجهیزات زیادی میشود. در این پارک فضای سربستهای وجود دارد که تعدادی میز شطرنج چوبی در آن قرار داده شده است. همچنین تعدادی میز فوتبالدستی هم در این پارک وجود دارد که جوانترها را به وجد میآورد و میتوانند ساعتی را به دور از موبایل، اینترنت و فضای مجازی به تفریحات مفرح واقعی بپردازند. به دلیل بزرگی بوستان ساعی امکان ورزشهای گروهی نیز، برای شما وجود دارد. اگر علاقهمند به دوچرخهسواری هستید مسیرهای پهن پارک ساعی برای شما بسیار مناسب خواهد بود. درختان سر به فلک کشیده این پارک که در دو طرف مسیر دوچرخهسواری رشد کردهاند باعث میشوند تا پیادهروی یا دوچرخهسواری در این پارک برای شما تبدیل به تجربهای دلچسب شود.
یکی دیگر از ورزشهای محبوب در این پارک بدمینتون است. زمین اسکیتی هم در این پارک وجود دارد، که کلاس آموزش اسکیت برای کودکان و نوجوانان ۴ تا ۱۸ سال را برگزار میکند. به طور خلاصه در هر گوشه از بوستان ساعی امکان ورزش کردن شما وجود دارد.
از امکانات رفاهی و تفریحی پارک ساعی میتوان به آبنمای موزیکال، گلخانه، آمفیتئاتر رو باز، برکه مصنوعی، کتابخانه، بوفه، آلاچیق، فرهنگسرا، نمازخانه، آب آشامیدنی، سرایمحله و سرویس بهداشتی اشاره کرد.
فرهنگسرای سرو (از سال ۸۰ تا ۸۸ فرهنگسرای بانو) در قسمت شمالی بوستان ساعی قرار دارد. این فرهنگسرا که ساختمانی ۷ طبقه و مساحتی ۳٬۵۴۶ متری دارد، در سال ۱۳۷۴ به بهرهبرداری رسید. این مجموعه کلاسهای آموزشی و تفریحی زیادی از جمله با موضوعات ورزشی، ادبی، تخصصی سفال، هنرهای صناعی و سنتی، روانشناسی و پزشکی، واحد تخصصی مشاوره، کانونهای مردمی و… برگزار میکند.
کتابخانه پارک ساعی هم که در قسمت شمالی آن قرار دارد دارای ۲۹٬۵۰۳ جلد کتاب است و مکانی غنی از کتابهای مختلف برای افراد اهل مطالعه و کتاب است.
آمفیتئاتر رو باز بوستان ساعی با ظرفیت ۷۰۰ نفر و برگزاری نمایشهای جالب، پذیرای بسیاری از اهالی هنر است.
بوستان ساعی مجموعهای از قسمتهای شگفتانگیز است که همین باعث میشود تا این مکان، مناسب عکاسی باشد. بهترین فصل بازدید و عکاسی از بوستان ساعی فصل بهار است.
یکی از مشکلات بوستانهای وسیع در دسترس نبودن کافه و رستوران در آنهاست. در درون پارک ساعی یک رستوران فست فود فعالیت میکند و همچنین کنار فرهنگسرا یک کافه در فضای باز قرار دارد تا اگر هنگام گردش در پارک احساس تشنگی یا گرسنگی کردید بتوانید از آنها استفاده کنید. همچنین کافهها و رستورانهای معروف و زیادی در اطراف این پارک دایر هستند.
پوشش گیاهی و جانوری پارک ساعی یکی از دلایلیست که این پارک را محبوب کرده است. همانطور که گفته شد کریم ساعی درختانی را در این پارک پرورش داد که نیاز به آب زیادی نداشتند. اما با گذشت زمان درختان و گیاهان مختلفی به این مجموعه اضافه شد. درختان زیبایی مانند مگنولیا، سرو نقرهای، سدروس، گردو، زالزالک، سرو بادبزنی، سرو شیراز، سرو تبری، نارون و افرا در این باغ رشد داده شدهاند که در واقع بیشتر از ۱۷ گونه متفاوت گیاهی را تشکیل میدهند. ترکیب صدای پرندگان با صدای آبی که به دلیل وجود برکه و آبشار در این پارک شنیده میشود، فضایی پر از آرامش را برای بازدیدکنندگان به ارمغان میآورد.
باغ ژاپنی پارک ساعی با مساحت ۵۰۰۰ مترمربعی در قسمت جنوب غربی پارک قرار دارد. این باغ به دلیل الگوبرداری از معماری ژاپنی در ساخت آن، به نام باغ ژاپنی شناخته میشود؛ و آلاچیقهایی با سقفهای شیبدار و ظاهری شبیه به عمارتهای ژاپنی را در خود جای داده است. همچنین در قسمتی از باغ ژاپنی یک دریاچه مصنوعی وجود دارد که که محل آببازی اردکها و مرغابیها است. در دریاچه مصنوعی باغ ژاپنی که به برکه هم شناخته میشود چند آبشار نیز وجود دارد.
همچنین مجسمههای حیوانات و پرندگان، که به دست ناصر هوشمند وزیری ساخته شده بود، در جای جای این باغ به چشم میخورد. ناصر هوشمند وزیری اولین مجسمهساز معاصر ایران بود. او ۸۰۰ مجسمه زیبا و بینقص را در کارنامه هنری خود دارد که تعدادی از آنها در بوستان ساعی به نمایش گذاشته شده است. به غیر از مجسمههایی که ناصر هوشمند با رعایت جزییات از روی حیوانات ساخته است؛ آثار حجمی دیگری نیز در قسمتهای مختلف بوستان ساعی قابل مشاهده هستند.
در حال حاضر بعد از ورود به بوستان ساعی تندیسی از زندهیاد مهندس کریم ساعی را میبینید،که نشسته بر روی نیمکتی در کنار درختان کهنسالی که خود کاشته بود، انتظار بازدیدکنندگان پارک را میکشد.
بوستان ساعی در بیرون از طرح ترافیک و در محدوده طرح آلودگی هوا قرار دارد. برای رسیدن به این پارک بهترین گزینه به علت قرار گرفتن در مناطق مرکزی شهر تهران و کمبود جای پارک، استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی است.
خط بی آر تی میدان ولیعصر به میدان ونک نزدیک درب ورود پارک ساعی از خیابان ولیعصر ایستگاه دارد.
محل پارک ساعی در قسمت یکطرفه رو به شمال خیابان ولیعصر قرار دارد. برای رسیدن به درب خیابان ولیعصر باید از خیابان بهشتی (عباس آباد) وارد خیابان ولیعصر بشوید. برای رسیدن به درب خیابان وزرا یا از خیابان گاندی باید وارد خیابان وزرا بشوید و یا از میدان آرژانتین وارد خیابان بخارست شده و از یکی از کوچههای پانزده یا هفدهم وارد خیابان وزرا بشوید.
نزدیکترین ایستگاههای مترو به پارک ساعی، ایستگاه مصلی در خط ۱، و ایستگاه میرزای شیرازی در خط ۳ متروی تهران است. بعد از خارج شدن از ایستگاه مصلی میتوانید با اتوبوس بی آر تی خود را به میدان آرژانتین رسانده و به سمت خیابان وزرا پیاده روی کوتاهی داشته باشید. از ایستگاه میرزای شیرازی میتوانید پیاده خود را به خیابان ولیعصر رسانده و در ایستگاه بهشتی، بی آر تی سوار شده و ایستگاه پارک ساعی پیاده شوید.
سخن آخر
در این پست شما را با تاریخچه، سازندگان، نحوه ساخت و امکانات پارک ساعی آشنا ساختیم؛ همچنین راههای دسترسی با حمل و نقل عمومی و شخصی به بوستان ساعی را شرح دادیم. امیدواریم مراجعه به بوستان ساعی اوقات خوشی را برای شما به همراه داشته باشد.
تهران، خیابان ولیعصر، بالاتر از خیابان بهشتی
خیر، پارک ساعی در محدوده طرح ترافیک نیست اما این پارک در محدوده طرح آلودگی هوا است.
پارک ساعی همه روزه به صورت ۲۴ ساعته باز است.
https://tehranica.info/?p=10279
نظر کاربران