بوستان پلیس

بوستان پلیس یا باغ اناری، واقع در شمال شرق پایتخت با طبیعت بسیار زیبای خود، این امکان را برای شما فراهم می‌کند تا با دور شدن از دنیای ماشین‌ها و آلودگی هوا، آرامش و آسایش را میان درختان سرسبز این پارک، به دست آورید. پارک پلیس با داشتن امکانات و تفریحات متنوع خود می‌تواند محلی مناسب برای پیاده‌‌روی، گردش و پیک‌نیک با دوستان و خانواده باشد. برای آشنایی بیشتر با امکانات این پارک با تهرانیکا همراه شوید.

پارک پلیس
پارک پلیس
پارک پلیس
پارک پلیس

امکانات و جاذبه های دیدنی بوستان پلیس تهران

این بوستان امکانات متعددی مانند سرویس بهداشتی، نمازخانه، رستوران، زمین ورزشی و وسایل بدن‌سازی، آلاچیق‌های زیبا، برکه، استخر، آب‌نما و رستوران‌ دارد. همچنین از دیگر امکانات جذاب این پارک، می‌توان به جاذبه‌های تفریحی داخل بوستان از جمله زمین بازی مخصوص کودکان، سینما چند بعدی، آمفی‌تئاتر، چندین چشمه‌ی زیبا و زمین چمن اشاره کرد. اما مهم‌ترین جاذبه‌های موجود در پارک پلیس عبارتند از:

پارک آموزش ترافیک منطقه ۴

پارک آموزشی ترافیک منطقه ۴، واقع شده در بخش شمالی بوستان پلیس با شبیه‌سازی محیط‌های ترافیک، برای کودکان بستری را برای آشنایی کودکان با رفتار ترافیکی فراهم آورده است. در پارک آموزش ترافیک راه‌ها، خط آهن، پیاده‌رو و خیابان‌ها، علائم راهنمایی، چراغ راهنما‌ها و هر نوع علائم راهنمایی و رانندگی دیگر، در مقیاس کوچک ساخته شده‌اند و کودکان با استفاده از وسایل نقلیه کوچک و اسباب‌بازی‌های مربوطه، قوانین راهنمایی و رانندگی را در این پارک آموزش می‌بینند.

عمارت ارباب هرمز (موزه گرافیک ایران)

عمارت ارباب هرمز (عمارت مجیدآباد) عمارتی قاجاری است که روایتی امیرمفخم رئیس ایل بختیاری را سازنده آن برای سكونتش دانسته است؛ اما براساس معماری عمارت و دلایل دیگر، ساخت آن به دوران قاجار برمی‌گردد؛ بر اساس شواهد، حاجب‌الدوله سازنده عمارت بوده است.

این عمارت قاجاری در دو طبقه و در بخش میانی باغ اناری واقع شده‌است و شامل یک تالار مجلل در طبقه اول با هشت پایه ستون و سرستون‌های کرنتی و سقف‌های گچبری شده با طرح‌های زیبای هنر اصیل ایرانی است. تزیینات چوبی و گچ‌بری‌های رنگی در طبقه دوم این عمارت نیز به همراه اتاق‌های مجلل خود با معماری قاجاری، جلوه ویژه و چشم نوازی به این بنای تاریخی بخشیده‌اند.

این عمارت در قسمت بالایی باغ خود قناتی داشت که آب به‌وسیله لوله‌های سفالی به نام تنبوشه، به‌سمت حوض و فضای حوض‌خانه در طبقه همکف هدایت می‌شد. این عمارت دارای دو گوشواره و هر گوشواره دارای طاقچه‌هایی با رنگ‌های گوناگون است که در زمان پهلوی اول افزوده و در زمان پهلوی دوم اتاق‌های انتهایی آن ساخته شد. مساحت این عمارت دو طبقه به‌همراه زیرزمینی کوچک، ۹۰۰ مترمربع است.

این بنا در تاریخ شانزدهم اسفند ۸۴ به شماره ۱۴۶۱۰، در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده و امروزه نیز عمارت ارباب هرمز میزبان موزه گرافیک ایران است که در سال ۱۳۷۷ به عنوان اولین موزه گرافیکی آسیا در عمارت ارباب هرمز افتتاح شد.

مقاله معرفی کامل عمارت ارباب هرمز

ویژگی‌های بوستان پلیس

یکی از ویژگی‌های مهم این پارک نقشه فوق‌العاده‌ی آن است. طراحی چمن‌کاری و سنگفرش این پارک، نیز با الهام از باغ‌های ایرانی انجام شده‌است و معابر طولی و عرضی عمود برهم هستند؛ همچنین استخرهای زاویه‌دار با راه آب‌های مستقیم، مناظر چشم‌نوازی را ایجاد کرده‌اند. اکثر محورهای پارک، منظم هستند و تنها معابر فرعی به صورت نامنظم قرار دارند. باغ ایرانی الگوی طراحی این بوستان بوده‌است.

ورودی این پارک نیز دارای طراحی شاخصی است که از معماری دوره‌ی ساسانی الهام گرفته شده است. از دﻳﮕﺮ وﻳﮋگی‌های بارز این بوستان می‌توان به تقارن در ورودی پارک اشاره کرد که در آن محور آبی انفصال یافته توسط یک قطعه چمن، دو آبنما را با حرکت چشم به هم می‌رساند و اﻳﻦ تقارن را ﺑﻴﺸﺘﺮ در ذهن نماﻳﺎن می‌کند. ورودی اصلی این پارک، در بخش جنوبی پارک واقع شده است که برای دیدن آن باید از اتوبان شهید زین‌الدین (همت) وارد بوستان شد. همچنین بلوار سی و پنج متری استقلال بوستان پلیس را به ۲ بخش تقسیم می‌کند.

گونه‌های گیاهی بوستان پلیس

طبیعت این بوستان سرسبز زیبا، گونه‌های گیاهی متنوعی دارد. درخت انار، اقاقیا، انواع کاج‌ و سرو تبریز، زیتون، توت و بید مجنون ازجمله درختان موجود در این پارک هستند. یاس زرد، شیرخشت، شمشاد، زرشک، پیراکانتا، میخک هندی، مورد و انواع بالارونده‌ها، از دیگر گیاهان زیبا و متنوع این پارک هستند.

تاریخچه پارک پلیس

حاجب‌الدوله
حاجب‌الدوله
امیر مفخم بختیاری
امیر مفخم بختیاری

در دوره قاجار

محلی که پارک پلیس در آن قرار دارد، در گذشته روستای مجیدآبادِ شمیرانات تهران، بیرون از شهر تهران بوده‌‌است؛ این روستا با توسعه شهر تهران محله‌ای در تهران شده؛ محله مجیدآباد نام این محله منطقه ۴ است. روستای مجیدآباد دو رشته قنات و یک باغ بزرگ انار داشت به نام «باغ قوقوک» یا «باغ اناری». این روستا قبل از دوره ناصرالدین‌شاه آباد نبوده و جز چند خانه اربابی و قلعه‌ای در آن چیز دیگری نداشته‌است. در دوره ناصری، حاجب‌الدوله (حامل نامه قتل امیرکبیر به کاشان) از رجال قاجاری، باغ و زمین‌ها را آباد کرده و به نام پسرش مجیدخان، مجیدآباد نامیده.

در دوره پهلوی

در دوره پهلوی اول روستای مجیدآباد و دو روستای مجاورش (حسین‌آباد و مهدی‌آباد) به لطفعلی‌خان امیرمفخم بختیاری، رئیس ایل بختیاری واگذار شد. پس‌ از مرگ امیر مفخم، زمین‌های این سه روستا را فرزندش ابوالقاسم‌خان بختیار و همسر پسرش بی‌بی‌عظیمه بختیاری در سال ۱۳۲۷ خورشیدی به هرمز آرش معروف به ارباب هرمز آرش و همسرش پری آگاهی فروختند. زمین‌های خریداری شده از ابوالقاسم‌خان بختیار، از اول خیابان دماوند تا بالای تنگه بالای ‌مجیدآباد بود. او سازنده محله تهرانپارس هم بوده. ارباب هرمز در مجیدآباد باغداری می‌کرد. انارهای باغ ارباب هرمز معروف بود به «انار ارمنی».

ارباب هرمز آرش
ارباب هرمز آرش
ابوالقاسم‌خان بختیاری
ابوالقاسم‌خان بختیاری
بی‌بی عظیمه بختیاری
بی‌بی عظیمه بختیاری

بعد از انقلاب اسلامی

دلایلی همچون تراکم بالای درختان باغ اناری، عدم وجود حصار، وجود تعداد زیاد مهاجران از مناطق دیگر و بافت صنعتی و کارگاهی این قسمت از منطقه ۴، باعث شده بود تا محل این پارک، به محل خرید و فروش مواد مخدر و همچنین مکانی برای پاتوق خلافکاران تبدیل شود. وجود این معضلات سبب شد تا مسئولین به دنبال راه حلی برای برطرف کردن آن باشند و همین امر نیز باعث شد تا این محل به شکل کنونی خود تبدیل به بوستانی بزرگ بشود. سرانجام این پارک با عنوان بوستان پلیس، در هفته‌ی پلیس و در سال ۱۳۸۲ افتتاح شد.

پارک پلیس
پارک پلیس
پارک پلیس
پارک پلیس

کلام آخر

با گشت و گذار و پیاده‌روی در طبیعت زیبا و فرح‌‌بخش بوستان پلیس به ساده‌ترین و کم‌هزینه‌ترین شکل ممکن از اوقات فراغت خود لذت ببرید و همچنین با بازدید از عمارت بی‌نظیر ارباب هرمز، با معماری اصیل ایرانی نیز آشنا شوید. برای آشنایی با دیگر بوستان‌های شهر تهران، صفحه پارک‌های وب‌سایت تهرانیکا را ببینید.

برچسب‌ها: ابوالقاسم‌خان بختیاری، ارباب هرمز آرش، باغ اناری، باغ قوقوک، بی‌بی‌عظیمه بختیاری، پارک پلیس، پری آگاهی، روستای مجیدآباد، علی‌خان حاجب‌الدوله، عمارت ارباب هرمز، لطفعلی‌خان امیرمفخم بختیاری، موزه گرافیک، ناصرالدین‌شاه