موزه جواهرات ملی
جواهرات نفیس موزه جواهرات ملی مجموعه جواهراتی است که در طول چند صد سال جمعآوری شدهاند و نشاندهنده هنر، فرهنگ و تاریخ ایران هستند. این گنجینه در دنیا بیهمتاست و ارزش واقعی آن غیر قابل برآورد است...
ادامه مقالهپارک پردیسان ملقب به ریههای تهران، معروفترین پارک طبیعت پایتخت است. این پارک زیبا که در شمال غربی شهر تهران قرار دارد، از پارکهای سرسبز و خوش آب و هوای تهران است و انتخاب بسیار مناسبی برای پیادهروی و دوچرخهسواری است. این پارک بزرگ، یکی از پاتوقهای جذاب پایتختنشینان برای گذراندن اوقات فراغتشان تلقی میشود. این مقاله راهنمای گردش در پارک طبیعت پردیسان است. در ادامه با تهرانیکا همراه باشید.
پارک پردیسان میان سه بزرگراه و پارک نهج البلاغه قرار دارد؛ شمال پارک بزرگراه همت، شیخ فضلالله در شرق، حکیم در جنوب پارک و پارک نهجالبلاغه در غرب پارک قرار دارند.
پارک پردیسان ۲ درب ورودی دارد با دو پارکینگ و جای پارک؛ درب جنوبی در بزرگراه حکیمغرب و درب شمالی در بزرگراه همتشرق.
امکانات ویژه پارک طبیعت پردیسان شامل موارد خاصی مانند اجازه ورود حیوانات خانگی و جشنواره پرواز بادبادکها میشود. این پارک در مسیر بادهای غالب غربی قرار دارد و هر ساله با استفاده از همین بادها در پارک پردیسان جشنواره بادبادکها برگذار میشود. بازار بادبادک بازی در پردیسان به قدری گرم است که حتی زمینی مخصوص به بادبادک بازی در این پارک تعبیه شده است.
از دیگر امکانات این پارک میتوان به مسیرهای پیادهروی و دوچرخهسواری مخصوص، زمین اسکیت، زمین والیبال و زمین بدمینتون اشاره کرد. همچنین موزههایی مانند موزه آب، موزه تنوع زیستی و سینمای محیط زیست از جمله امکانات گردشگری این پارک هستند. در ادامه به شرح کامل همه دیدنیهای پارک طبیعت پردیسان میپردازیم.
هر ساله در جشنواره پرواز بادبادکها، پارک پردیسان پذیرای تعداد زیادی از خانوادهها است. خانوادهها با جمع شدن در این پارک و هوا کردن بادبادکهایشان اوقات خوشی را برای خود رقم میزنند. قرارگیری این پارک در مسیر بادهای غربی باعث شده تا بستری مناسب برای بالا فرستادن بادبادکها ایجاد شود. به غیر از جشنواره پرواز بادبادکها که هر ساله در زمان مشخصی انجام میشود، در روزهای تعطیل هم آسمان پردیسان شاهد پرواز بادبادکهای زیادی است. رها کردن بادبادک آن هم در محیط خوش آب و هوا و سرسبزی مانند پردیسان و همراهی بادهای این پارک برای بالا نگه داشتن بادبادکها چیزیست که هرجایی از شهر تهران امکانپذیر نیست.
وجود مبلمان پارکی، سرویس بهداشتی، بوفه، پارکینگ، سالن اجتماعات و سالن نمایش فیلم، گذران اوقات را برای کسانی که این مکان را انتخاب کردهاند بسیار آسان کرده است. همچنین برج میلاد نمای بسیار خوبی از پارک پردیسان دارد و همین باعث میشود که عکسهای خیلی خوبی از ترکیب بادبادکها با برج میلاد گرفته شود.
موزه آب پردیسان وابسته به وزارت نیرو است. این موزه سیر و تکامل آب که حیات همه موجودات وابسته به آن است را، به نمایش میگذارد. موزه آب که از ۴ بخش اصلی تشکیل شده است در رابطه با تامین و توزیع و نگهداری آب در طول تاریخ ایران اطلاعات بسیار مفیدی در اختیار شما قرار میدهد. ۴ بخش موزه آب تشکیل شده از تاریخ آب، شناخت آب، کاربردهای آب و زیباییشناسی آب است. همچنین مدلهای زندهای که موزه آب از آب انبارها، کاریزهای آب، آسیابها و کانالهای آبرسانی به نمایش در آورده، زیبایی بصری زیادی به این مکان متفاوت بخشیده است.
کلینیک حیات وحش پردیسان مرکز تخصصی درمان و بازپروری گونههای جانوری وحشی است. این کلینیک اولین گزینه مردم، انجمنهای محیط زیستی و آتشنشانی برای فرستادن حیوانات آسیبدیده در تهران است. بیشتر حیوانات پس از درمان به آغوش طبیعت بازمیگردند. آنانی که وضعیت مناسبی برای بازگشت به طبیعت ندارند در قسمت بازپروی نگهداری میشوند.
موزه تنوع زیستی پارک پردیسان یکی دیگر از موزههای این مجموعه بزرگ است. این موزه که در سال ۱۳۸۳ با وسعت ۱۸۰۰ مترمربع افتتاح شد انواع حیوانات تاکسیدرمی شده را در معرض نمایش گذاشته است.
تاکسیدرمی به معنی خشک کردن حیوانات و حفظ کردن بدن آنها بعد از مرگشان است. این روش به شکلهای مختلفی روی بدن حیوانات پیادهسازی میشود. اخلاقیترین روش تاکسیدرمی به این شکل است که حیوان به صورت طبیعی جاناش را در طبیعت از دست میدهد و سپس بدن آن خشک و حفظ میشود. در دیگر روشهای تاکسیدرمی، حیوان به قصد تاکسیدرمی شدن شکار شده و بدناش حفظ میشود، و یا به صورت زنده و در حالی که جان در بدن دارد اعمال تاکسیدرمی روی بدن او انجام میشود که عملی غیرانسانی و غیراخلاقی تلقی میشود. به جز حیوانات تاکسیدرمی شده نمونههایی از فسیلها، سنگها، کانیها و گونههای گیاهی خاص نیز در این موزه قابل بازدید است.
مجاز بودن ورود حیوانات خانگی در پارک پردیسان از دیگر مزایای این پارک است. اگر شما هم جز آن دسته از پایتختنشینان هستید که بوستانی سرسبز با فضای پیادهروی گسترده با امکان گرداندن حیوان خانگیتان پیدا نمیکنید، میتوانید با خیال راحت پردیسان را انتخاب کنید. این پارک جز معدود بوستانهای تهران است که به صورت رسمی مجوز ورود حیوانات خانگی را به شما میدهد. شما میتوانید در فضای مخصوص پیادهروی پردیسان به صورت آزادانه با حیوان خانگیتان به گردش بپردازید.
پارک باصفا و خوش آب و هوای پردیسان وابسته به سازمان محیط زیست است و در سال ۱۳۹۳ از طرف این سازمان به عنوان پارک بدون دخانیات معرفی شد. در حال حاضر پارک طبیعت پردیسان ۳۲۰ گونه گیاهی متفاوت را در خود جای داده است؛ از طرفی قبل از تبدیل اراضی پردیسان به پارک سرتاسر بوستان را درختان پسته و بادام وحشی پوشانده بودند. اغلب گیاهانی که در این پارک رشد کردهاند، گیاهان بومی شهر تهران و اطراف آن هستند.
تاریخچه پارک پردیسان به زمان پهلوی دوم برمیگردد. اسکندر فیروز که رییس سازمان حفاظت محیط زیست آن زمان بود، طراحی اولیهای که یان مکهارگ آمریکایی برای پارک طبیعت پردیسان ارائه داده بود را پسندید. او ایستادگی زیادی در برابر اضافه شدن پردیسان به پروژه مسکنسازی شهرک غرب کرد و سرانجام موفق شد تا طرح پارک را پیاده کند.
طرح و معماری فضای پارک پردیسان به عهده یان مکهارگ بود. او همراه با همکارانش توانسته بود در مسابقهای طراحی فضای پارک پردیسان را به عهده بگیرد. او یکی از معماران برجسته و همچنین بنیانگذار دپارتمان معماری منظر دانشگاه پنسیلوانیای آمریکا بود. مکهارگ دغدغهمند محیط زیست بود؛ او یکی از افراد تاثیرگذار در زمینه وارد کردن زیستمحیط در معماری منظر بود.
مکهارگ این مجموعه را به صورت قسمتهای مجزای آموزشی، پژوهشی، علمی و تفرجگاهی طراحی کرد. گروه مکهارگ بر این باور بودند که با توجه به در خطر بودن زیستمحیط کره زمین باید از همه زیست بومها بدون تغییر پوشش گیاهی و جانوری استفاده کرد.
در طرح مکهارگ پارک پردیسان به ۷ قسمت تقسیم میشد؛ ایران، آسیا، آفریقا، اقیانوسیه، اروپا، آمریکای شمالی و آمریکای جنوبی. در هر کدام ازین قسمتها قرار بود از گیاهان بومی آن قاره استفاده شود (شبیه به باغ گیاهشناسی ایران). مکهارگ در قسمت ایران با الهام گرفتن از فرهنگ و معماری ایرانی، ۴ باغبوستان در پارک پردیسان طراحی کرده بود.
این پارک قرار بود در بازه زمانی ۱۰ ساله ساخته شود اما با توجه به طولانی شدن تحقیق و مطالعات اولیه در مورد زمین پردیسان و سپس انقلاب اسلامی و جنگ، پروژه این پارک دستنخورده باقیماند و سرانجام طرح اولیه اجرا نشد. طراحی پارک طبیعت پردیسان ترکیبی از فرهنگ ایرانی، طبیعتگرایی و زیستمحیط بود که حفظ محیط زیست و زیست بومهای مختلف، جاذبههای تفریحی، آموزشهای بصری، کتابخانه و مراکز پژوهشی در آن گنجانده شده بود.
سخن آخر
در این مقاله تلاش کردیم با ارائه اطلاعات مفیدی شما را با پارک طبیعت پردیسان آشنا کنیم؛ موقعیت، نحوه دسترسی با ماشین شخصی و وسایل نقلیه عمومی، تاریخچه، طبیعت و امکانات و بخشهای مختلف پارک از جمله این اطلاعات بودند. امیدواریم بازدیدی خاطرهانگیز از پارک طبیعت پردیسان داشته باشید. برای آشنایی با دیگر بوستانهای تهران، صفحه پارکهای وبسایت تهرانیکا را بخوانید.
https://tehranica.info/?p=9236
نظر کاربران