موزه جواهرات ملی
جواهرات نفیس موزه جواهرات ملی مجموعه جواهراتی است که در طول چند صد سال جمعآوری شدهاند و نشاندهنده هنر، فرهنگ و تاریخ ایران هستند. این گنجینه در دنیا بیهمتاست و ارزش واقعی آن غیر قابل برآورد است...
ادامه مقالهخانهموزه استاد معین و استاد امیرجاهد، یکی از جاذبههای شاعرانه شهر تهران است؛ این موزه به خانه فرهنگِ «ساز و ادب» مشهور است. در سالهای گذشته این خانه زیبا محل زندگی دو نفر از مشاهیر فرهنگ ایران، دکتر محمد معین و استاد محمدعلی امیرجاهد بوده است. خانهای که پس از مرمت آن در سال ۱۳۸۳، مدتی با عنوان «مرکز فرهنگی هنری غدیر» فعالیت داشت، اما از سال ۱۳۹۵ به موزه دکتر معین و استاد امیرجاهد تغییر نام داده است. بازدید از این موزه رایگان است.
شما میتوانید با مراجعه به این موزه از آثار به جامانده دکتر معین و استاد امیرجاهد، معماری و همچنین فعالیتهای فرهنگی هنری این خانه قدیمی شهر تهران بازدید کنید. چند سالی است که این خانه محل برگزاری نشستها و کلاسهای هنری شده و بسیاری از علاقمندان به فرهنگ، موسیقی و خوشنویسی برای شرکت در دورههایی که در موزه برگزار میشود به این خانه موزه میآیند. ما در تهرانیکا میخواهیم شما را با این خانه دلنشین و زیبا و آثاری که در آن به نمایش درآمده بیشتر آشنا کنیم، پس تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
یکی از خانههای کهنسال پایتخت خانه استاد محمد معین و استاد محمدعلی امیرجاهد است. خانهای با حال و هوای شعر، ادبیات و موسیقی. این خانهموزه در شرق تهران و در کنار شلوغی و همهمه اتوبان امام علی قرار دارد؛ اما با ورود به محیط آرامشبخش آن حتما احساس خواهید کرد که سکوت از میان هیاهوی شهر جان میگیرد تا واژهها و نتهای موسیقی به پرواز درآیند. امروزه خانه این دو استاد بزرگ محلی برای نمایش سبک زندگی و آثار این دو استاد فرهیخته است.
محمد معین در نهم اردیبهشت ۱۲۹۷ در شهر رشت دیده به جهان گشود؛ او مولف یکی از مهمترین واژهنامههای فارسی است. تولد محمد معین همزمان با سالهایی است که هجوم بیماری حصبه باعث از میان رفتن جانهای بسیاری در شهر رشت شد؛ از جمله پدر و مادر دکتر معین که هر دو با ابتلا به بیماری حصبه چشم از جهان فرو بستند. با این همه دشواری در سنین کودکی، نبوغ وی از همان دوران خردسالی کاملا بارز و مشهود بود؛ تا جایی که در ۷ سالگی توانست مدرک ششم ابتدایی را دریافت کند و در سن ۱۳ سالگی وارد دانشکده ادبیات شود.
دکتر معین در سال ۱۳۲۱، در سن ۲۴ سالگی موفق به دریافت مدرک دکترای ادبیات فارسی شد. او اولین کسی بود که این مدرک را در ایران دریافت کرده است. وی اندکی بعد از دریافت دکترا در دانشکده ادبیات دانشگاه تهران تدریس را آغاز کرد. مشهورترین اثر دکتر معین فرهنگ ۶ جلدی معین است. آوازه آثار ارزشمند استاد محمد معین فراتر از مرزهای ایران هم رفتهبود؛ تا جایی که وی در سال ۱۳۴۰ موفق به دریافت نشان عالی «هنر و ادب» از دولت فرانسه شد. او مولف و مصحح فرهنگ فارسی معین، برهان قاطع و ادامه دهنده راه دهخدا در تالیف لغتنامه او است. او از بزرگانی است که نقشی برجسته در تاریخ فرهنگ ایران ایفا کردهاند.
دکتر معین در طول مدت حیات خویش بیش از ۴۰ اثر ارزشمند از خود بهجای گذاشته است. دکتر معین در سال ۱۳۴۵ بر اثر سکته مغزی به کما فرو رفت و ۵ سال در بیمارستان فیروزگر بستری بود. او در نهایت در ۱۳ تیر سال ۱۳۵۰ چشم از جهان فرو بست. به گفته فرزند او خانم مهدخت معین، ایشان بر اثر اشتباه پزشکی درگذشتهاند.
محمدعلی امیرجاهد متولد سال ۱۲۷۵ در تهران یکی از سرشناسترین شعرا و تصنیفسازان ایرانی است؛ او رئیس اولین هنرستان شبانهروزی موسیقی کشور بوده است. او در کارنامه کاری خود سرودههایی مشهور همچون «ای نوع بشر»، «تا جوانان ایران»، «امان از این دل» را دارد. تصنیفهای امیرجاهد مضامین عشقی، سیاسی، میهنی و اجتماعی دارند. او در زمان حیات بیش از یکصد سرود و تصنیف ساخت و آثارش او را در ردیف بزرگترین تصنیفسازان ایرانی قرار داده است. استاد امیرجاهد در ۱۶ ادریبهشت سال ۱۳۵۶ شمسی چشم از جهان فرو بست.
خانه دکتر معین در منطقه ۱۴ شهر تهران و در جوار خانه استاد گرانقدر محمدعلی امیرجاهد قرار دارد. استاد امیرجاهد پدر همسر دکتر معین بود و به همین دلیل آنها در دو خانه مجاور هم زندگی میکردند.
خانه دکتر معین و استاد امیرجاهد، هردو از قدیمیترین خانههای محله چهارصد دستگاه است؛ معماری خانه استاد امیرجاهد مربوط به دوران پهلوی اول و معماری خانه استاد معین به دوره پهلوی دوم میشود. هر دو خانه به سبک خانه ویلایی ساخته شدهاند اما خانه دکتر معین کمی مدرنتر از خانه استاد امیرجاهد است. خانه این دو استاد توسط شهرداری تهران از وارثان آنها خریداری و در هم ادغام شد. خانهای بزرگ با وسعت ۸۸۰ مترمربع. علارغم سن و سالی که بنا گذرانده هنوز زندهدل و با نشاط است.
یکی از دلنشینترین بخشهای خانه حیاط آن است که بسیار زیبا و خوش منظره است. درختان زیادی اتمسفر موزه را شادابی و طراوت بخشیدهاند. جالبترین چیزی که میتوانید در حیاط مشاهده کنید چارچوب دری است که در وسط حیاط حتما توجهتان را جلب میکند. این چارچوب بازمانده از دری است که زمانی خانههای استاد امیرجاهد و دکتر معین را از هم جدا میکرده و بعد از مرمت و بازسازی در بافت جدید آن حفظ شده است.
اتاق کار دکتر معین از دیگر بخشهای دیدنی موزه است. بسیاری از لوازم و اشیایی که در زمان حیات دکتر معین در خانه وجود داشتهاند اکنون حفظ شدند. در بخش دیگر موزه که متعلق به خانه استاد امیرجاهد است بخش اداری موزه قرار دارد و در بخشهای دیگر آن میتوانید بسیاری از آثار به جامانده از استاد امیرجاهد را مشاهده کنید که بیشتر به موسیقی اختصاص دارند.
شهرداری تهران در سال ۱۳۸۰ هجری شمسی خانه دکتر معین و استاد امیرجاهد را از خانواده آنها خریداری و این دو خانه را باهم ادغام کرد. پس از ادغام این دو خانه کار مرمت و بازسازی آن حدود دو سال طول کشید و در سال ۱۳۸۳ بهعنوان مرکز فرهنگی هنری غدیر شروع به فعالیت کرد اما در سال ۱۳۹۵ شهرداری تهران با پیگیری خانواده دو استاد، تصمیم گرفت با تغییر نام این مکان به خانهموزه دکتر معین و استاد امیرجاهد، آن را تبدیل به مرکز تخصصی موسیقی، ادبیات و خوشنویسی نماید. این موزه در سال ۱۳۹۸ در فهرست میراث ملی کشور ثبت شدهاست.
امروز برای حفظ یاد و نام این دو استاد بزرگ ادبیات و هنر ایران کلاسهای ادبیات، موسیقی، خوشنویسی و برنامههای فرهنگی در این محل برگزار میشود.
خانه استاد معین از سال ۱۳۹۵ با عنوان خانه موزه دکتر معین و استاد امیرجاهد فعالیت دارد. ساختمان این موزه ۲ طبقه و یک زیرزمین دارد، در طبقه همکف و زیرزمین خانه امور اداری و کلاسهای موسیقی برگزار میشود و در طبقه دوم این خانه کتابخانه و دفتر کار استاد معین قرار دارد.
در این خانه که زمانی محل رفت و آمد بزرگان موسیقی و ادبیات ایران بوده سازها، تابلوهای شعر و خوشنویسی، تابلوهای استادان موسیقی و ادبیات و زندگینامه این هنرمندان نگهداری میشود. دیوارهای این موزه را با عکسهایی از بزرگان موسیقی و ادبیات که به موزه آمدهاند، تزئین کردهاند و در حیاط این خانه دیواری با کاشیهای سرمهای رنگ دیده میشود و روی آن اسامی استادان هنر، سینما و موسیقی درج شدهاست. در این خانه کلاسهای مختلف موسیقی و نقد و بررسی آثار ادبی هم برگزار میشود، در حیاط موزه کارگاه تارسازی نیز فعالیت میکند.
تاکنون فعالیتهای مختلفی در خانه موزه استاد معین و امیرجاهد انجام شده است که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در این موزه آثار ارزشمند بسیاری نگهداری میشود؛ وصیتنامه نیما یوشیج پدر شعر نو یکی از مهمترین اوراق این موزه است. نیما در این وصیتنامه استاد محمد معین را ناظر و قیم آثارش معرفی کردهاست. همچنین تمبر اختصاصی این موزه با نام «هزاردستان به چمن» که در سال ۱۳۹۶ رونمایی شده، در این موزه نگهداری میشود. این تمبر به تصنیف ماندگار «هزار دستان به چمن» استاد امیرجاهد که استاد محمدرضا شجریان آن را خوانده، اشاره دارد. روی تمبر، عکس این دو استاد بزرگ موسیقی نیز درج شدهاست.
در این موزه بعضی از وسایل کار، لوازم شخصی استاد معین و امیرجاهد مانند کارت عروسی، کارتهای شناسایی، دانشنامهها، مدارک تحصیلی، جایزهها و نشانهای مهم بینالمللی، کتابها، دستنوشتهها و یادداشتهای استاد معین برای لغتنامه به نمایش گذاشته شدهاست.
اغلب مردم سریال شهرزاد را به یاد دارند. بخشهای زیادی از این سریال در خانه موزه استاد معین فیلمبرداری شدهاست. معماری و بافت قدیمی این خانه با دوره تاریخی که در سریال شهرزاد نشان داده میشد، مطابقت داشت. این خانه در سریال شهرزاد محل زندگی شهرزاد و قباد بود. از دیگر آثار نمایشی که در این خانه فیلمبرداری شده میتوان به مجموعه سرزمین کهن به کارگردانی کمال تبریزی و بیستویک روز اشاره کرد.
کلام آخر
در این مقاله به معرفی موزه استاد معین و استاد امیرجاهد پرداختیم. برای آشنایی با دیگر دیدنیهای تهران، صفحه دیدنیهای وبسایت تهرانیکا را ببینید.
https://tehranica.info/?p=39541
نظر کاربران