بوستان ریحانه
بوستان ریحانه یکی از بزرگترین پارکهای بانوان شهر تهران است. این بوستان در ضلع شرقی پارک چیتگر قرار دارد. بوستان ریحانه از امکانات بسیار خوبی برخوردار است...
ادامه مقالهورزشگاه آزادی یادآور خاطرات تلخ و شیرین از برد و باختهایی فراوان در ذهن همگی ماست. شاید دیدن هیجان تماشاگرانی که در این مجموعه حاضر میشوند، شما را هم به پای مسابقات ورزشی کشانده باشد. بازیهای مهم و به یادماندنی فوتبال در مستطیل سبز رنگ ورزشگاه آزادی، بازیهای هیجانی والیبال در سالن ۱۲ هزار نفری آن و رویدادهای بسیاری در این مجموعه ورزشی برگزار شدهاند. بازیهای خانگی دو تیم پرطرفدار تهران یعنی استقلال و پرسپولیس در زمین فوتبال ورزشگاه آزادی برگزار میشود. همچنین این ورزشگاه میزبان شماره یک برگزاری مسابقاتی است که در رده ملی برگزار میشوند. اگر میخواهید بیشتر با این نماد پایتخت آشنا شوید با تهرانیکا همراه باشید.
خرید بلیت ورزشگاه آزادی از طریق سایت ورزشگاه به همراه کد ملی امکانپذیر است. به خاطر داشته باشید که کد ملی شما پیش از ورود به ورزشگاه کنترل میشود. نکته دیگر این است که بلیتها یکبار ورود است و چنانچه از ورزشگاه خارج شوید نمیتوانید دوباره با آن بلیت به ورزشگاه وارد شوید. همچنین به یاد داشته باشید که بلیت جایگاه شمالی در ورودی جایگاه شمالی و بلیت جایگاه جنوبی در ورودی جایگاه جنوبی اعتبار دارد.
در دوران پهلوی دوم، ایران تصمیم گرفت میزبان دوره هفتم بازیهای آسیایی شود. در همین زمان ساخت شهرکی جهت اسکان ورزشکاران و همچنین یک مجموعه کامل جهت برگزاری مسابقات ورزشی در غرب تهران در دستور کار قرار گرفت. این مجموعه را معمار مشهور ایرانی «عبدالعزیز فرمانفرمائیان» ساخته است.
ساخت این مجموعه در نیمه دوم سال ۱۳۴۷ آغاز شده و با هزینه ۱۷۴ میلیون تومانی ساخته شدهاست. قبل از انقلاب، مجموعه ورزشی آزادی، «ورزشگاه آریامهر» نام داشت و نخستین بازی در این مجموعه در ۲۷ اسفند ۱۳۵۰ شمسی بین تیمهای پرسپولیس و کروزیروی برزیل برگزار شد که در آن بازی پرسپولیس با نتیجه ۴ بر ۲ از تیم برزیلی شکست خورد. مجموعه ورزشی آزادی در سال ۱۳۵۳ رسما به روی عموم باز شد.
این ورزشگاه با رعایت کلیه اصول استاندارد زمان خود در مدت زمان کمی ساخته شد. عبدالعزیز فرمانفرمائیان طراح مجموعه ورزشی آزادی الگوی ساخت این مجموعه را از استادیوم «المپیکو یونیور سیتاریو» مکزیکوسیتی برداشت. جالب است بدانید به دلیل لغو میزبانی بغداد در المپیک ۱۹۶۰ میلادی و معرفی مکزیکوسیتی به عنوان برگزار کننده المپیک، این ورزشگاه هم برای ساختن کمبود وقت داشت.
مجموعه ورزشی آزادی شاهد رویدادهای تاریخی فراوانی بودهاست که در این بخش به برخی از آنها اشاره میکنیم:
در مسابقات جام ملتهای آسیا که به میزبانی ایران برگزار شد، ایران توانست بدون دریافت گل خورده راهی فینال مسابقات شود. در مسابقه فینال ایران موفق شد با تک گل علی پروین ۱ بر صفر تیم فوتبال کویت را شکست دهد و برای بار سوم قهرمان این مسابقات شود.
در سال ۱۳۵۳ ایران میزبان مسابقات المپیک آسیایی شد و ورزشگاه آزادی میزبان مهمترین مسابقات این رویداد مهم بود. در پایان مسابقات ایران پس از ژاپن موفق شد در مقام دوم قرار گیرد.
اجرای کنسرت توسط فرانک سیناترا، خواننده و هنرپیشه شهیر آمریکایی یکی از رویدادهای جالبی است که استادیوم آزادی در نوامبر ۱۹۷۵ میلادی (پاییز ۱۳۵۴) از آن میزبانی کرد.
در سال ۱۳۵۱ تیم سانتوس برزیل به دعوت باشگاه تاج به تهران آمد تا با تیم منتخب تهران بازی دوستانه انجام دهد. در این مسابقه تیم سانتوس با حضور پله، اسطوره فوتبال جهان موفق شد با نتیجه ۵ بر ۱ برنده شود. در این مسابقه پله ۳ گل از ۵ گل سانتوس را به ثمر رساند.
این استادیوم تاریخی موفق به کسب رکوردهای بینظیری در دنیای فوتبال شد که در این بخش به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
بازی فینال جام باشگاههای آسیا در سال ۱۹۹۹ بین دو تیم استقلال تهران و جوبیلو ایواتای ژاپن با حضور ۱۲۱ هزار تماشاگر، پرتماشاگرترین مسابقه فوتبال در تاریخ آسیاست.
حضور ۱۲۰ هزار نفر در بازی مرحله مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۸ میلادی بین ایران و عربستان از پرتماشاگرترین مسابقات فوتبال آسیاست که در این مسابقه ایران در ورزشگاه آزادی از تیم عربستان میزبانی کرد. مسابقهای که در نهایت با تساوی ۱ گل به پایان رسید. ایران در نهایت با برد استرالیا به جام جهانی صعود کرد.
آوریل سال ۲۰۱۵ میلادی و حضور ۱۰۰ هزار طرفدار پرسپولیسی در بازی مقابل النصر عربستان، یکی دیگر از مسابقاتی بود که استادیوم ۱۰۰ هزارنفری آزادی توانست روزی پرتماشاگر را تجربه کند که با پیروزی یک بر صفر پرسپولیس پایان یافت.
در بخش شرقی مجموعه ورزشی آزادی مشعلی وجود دارد که در تمامی ورزشگاههای مخصوص المپیک و بازیهای آسیایی حضور دارد قهرمان دو و میدانی ایران و آسیا «علی باغبانباشی»، ورزشکاری بود که افتخار روشنکردن این مشعل در سال ۱۳۵۳ به او واگذار شد. این مشعل بعد از اتمام بازیهای آسیایی خاموش شده و پس از ۴۴ سال در فینال لیگ قهرمانان آسیا به میزبانی پرسپولیس یک بار دیگر روشن شد.
ورزشگاه آزادی دارای بخشهای مختلفی است که در این قسمت آنها را فهرست میکنیم:
این استادیوم میزبان بازیهای آسیایی در سال ۱۹۷۴ بود. بخش مهم مجموعه ورزشی آزادی علاوهبر بازیهای ملی، میزبان بازیهای لیگ برتر دو تیم پرسپولیس و استقلال نیز بوده. این مجموعه جز بزرگترین استادیومهای دنیا به حساب میآید. ورزشگاه آزادی دارای ۷۸٬۱۱۶ صندلی است که البته تا پیش از این استادیوم آزادی گنجایش ۱۰۰ هزار نفری داشت که پس از نصب صندلی به این تعداد کاهش یافت. در اطراف استادیوم ۱۰۰ هزار نفری آزادی، دو زمین چمن فوتبال با نام های زمین شماره ۲ و ۳ معروف شدهاند. زمین چمن شماره ۲، زمینی برای تمرین تیمهای ملی فوتبال استقلال و پرسپولیس بوده که سالها میزبان ورزشکاران و فوتبالیستهاست.
استخر قهرمانی آزادی ساختمانی مجهز شامل استخر قهرمانی، استخر شیرجه و استخر تمرینی است. این ساختمان در سمت چپ ورودی استادیوم دوازده هزار نفری آزادی است و ورود به آن از دربهای شمال و جنوب است. استخر اصلی این مجموعه استخری حرفهای و مناسب برای بازیهای مهم است. استخر اصلی این مجموعه ابعادی ۵۰ در ۲۶ متر و عمقی ۲۵.۲ متر، با ده لاین شنا دارد. استخر شیرجه ابعادی ۲۰ در ۲۶ متر و سکوهای ۱، ۵.۳، ۵.۷ و ۱۰ متری دارد به همین دلیل این استخر، یک استخر حرفهای و مناسب برای بازیهای مهم است.
جالب است بدانید تالار ۱۲ هزار نفری آزادی واقعا ۱۲ هزار نفری نیست. تعداد صندلیهای این سالن حدود ۶۹۰۰ صندلی است. از همان روزهای ابتدایی تاسیس سالن، در اسناد غیر رسمی عدد ۱۲ هزار نفری گذاشته شد و به مرور زمان نیز این عنوان در کنار نام این سالن چند منظوره به قدرت خود باقیماند و همه مردم این سالن را به عنوان سالن ۱۲ هزار نفری مجموعه ورزشی آزادی میشناسند. این سالن بزرگترین سالن سرپوشیده و چند منظوره کشور است. سالن ۱۲ هزار نفری دارای کاربردهای گوناگونی است که مهمترین آنها بازیهای والیبال و فوتسال است.
یکی از قسمتهای مجموعه ورزشی آزادی، پیست دوچرخه سواری آن است که در سال ۱۳۵۴ شروع به فعالیت کرد. این پیست به مرور زمان آسیبهایی دید تا جایی که امکان ورزش برای دوچرخه سواران وجود نداشت. این پیست در سال ۱۳۸۳ بازسازی شد. پیست دوچرخهسواری مجموعه ورزشی آزادی از بزرگترین پیستهای دوچرخهسواری در خاورمیانه است و گنجایش برای ۲۵۰۰ تماشاچی دارد. پیست دوچرخهسواری آزادی در غرب ورزشگاه آزادی قرار دارد.
پیست اتومبیلرانی آزادی در سال ۱۳۷۳ ساخته شد. این پیست ظرفیتی ۱۰ هزار نفری دارد. این پیست از بهترین پیستهای اتومبیلرانی و موتورسواری کشور است و بخش مهمی از این مجموعه بزرگ ورزشی آزادی به حساب میآید.
در جنوبیترین قسمت مجموعه ورزشی آزادی تراپ اسکیت آزادی با چهار خط تیراندازی کمپلکس ساخته شدهاست. تراپ اسکیت آزادی از استانداردترین محلها برای مسابقات و تمرینات این ورزش است. این بخش از مجموعه به درب غربی ورزشگاه نزدیکتر است.
فدارسیون کنگفو در قسمت غربی مجموعه آزادی قرار دارد. برای دسترسی به این مجموعه میتوانید از درب غربی استفاده کنید.
پیست کارتینگ آزادی در بخش شرقی استادیوم آزادی واقع شدهاست. این پیست از بهترین پیستهای کارتینگ خاورمیانه است و توسط یک تیم از بزرگترین سازندگان ماشین طراحی و ساخته شدهاست.
پیست اسکیت مجموعه ورزشی آزادی با ظرفیت هزار نفری از دیگر امکانات ورزشی مجموعه ورزشی آزادی است که بر طبق استاندارهای روز دنیا ساخته شده است.
جاده تندرستی یکی از امکانات جذاب مجموعه ورزشی آزادی است که به دور دریاچه احداث گردیده و استفاده از آن برای عموم مردم آزاد است اما توجه داشته باشید که پیش از مراجعه برای استفاده از جاده تندرستی ورزشگاه آزادی باید حتما ثبت نام کنید. برای ثبت نام میتوانید با شماره زیر تماس بگیرید.
دریاچه مصنوعی آزادی از بهترین دریاچههای موجود در کشور برای انجام ورزشهای آبی مانند کانو کانادایی، اسکی روی آب، کانو، روئینگ، کایاک، کانوپولو و… است. عمق این دریاچه ۴ متر است.
این مجموعه بزرگ ۱۸ زمین تنیس دارد که در ضلع شمال غربی مجموعه واقع شدهاند. ۱۰ زمین برای مردان است و ۶ زمین برای زنان. ۲ زمین دیگر هم برای خانوادهها است.
این سالن ظرفیتی ۳ هزار نفری دارد و تمامی استانداردهای مورد نیاز تیراندازی در این سالن رعایت شدهاست. سالن بسکتبال ورزشگاه آزادی یکی از پنج سالن مجتمع است که در ادامه به باقی سالنهای این مجتمع میپردازیم.
برای رفتن به سالن تیراندازی آزادی از دربهای غربی و شرقی وارد مجموعه ورزشی آزادی شوید. سالنهای تیراندازی دارای دو مجتمع با سلاح گرم و بادی بوده و بین مجتمع فدراسیون تیراندازی قرار گرفتهاند. این سالن بخاطر چشمانداز منحصر بفردش از زیباترین مجموعههای ورزشگاه آزادی است.
سایت تیر و کمان آزادی در بخش شمال شرقی این مجموعه واقع شدهاست. ورزشکاران برای تمرین و مسابقات در رشتههای گوناگون تیر و کمان در این سالن استاندارد تمرین میکنند و در همین جا هم با رقبا مسابقه میدهند. جالب است بدانید یکی از ویژگیهای این سالن وجود دو مدرسه راهنمایی غیرانتفاعی برای دختران و پسران با نامهای آذر و آرش است که در کنار درسشان آموزشهای حرفهای رشته تیر و کمان نیز به آنها تدریس میشود.
سالن وزنه برداری مجموعه ورزشی آزادی گنجایش ۲۵۰۰ نفری دارد و تمامی اصول استاندارد در آن رعایت شدهاست.
از دیگر سالنهای سرپوشیده این مجموعه بزرگ، سالن سرپوشیده والیبال است که گنجایش سه هزار نفری دارد و یکی از پنج سالن مجموعه ورزشی حساب میشود. این تالار در بخش جنوب شرقی پنج مجتمع قرار گرفته است. همچنین این سالن مجهز، علاوه بر تالار اصلی در بخش جنوبی، دارای دو زمین والیبال ساحلی نیز هست.
خانه کشتی مجموعه ورزشی آزادی به خانه کشتی ایرانیان معروف است. ظرفیت این خانه کشتی بیش از ۳ هزار نفر است. این سالن پیش از آنکه سالن تخصصی کشتی باشد؛ به عنوان سالن تنیس روی میز نیز مورد استفاده قرار میگرفته است.
این سالن قبلا به کشتی زنان اختصاص داشت اما مدتی است که از سالن کشتی شماره ۲ به عنوان محل تمرین تیم ملی کشتی ایران استفاده میشود.
مجتمع ووشوی تخصصی در بخش شرقی مجموعه ورزشی آزادی واقع شدهاست. این سالن مکانی برای برگزاری مسابقات و همچنین تمرینات رشته ورزشی ووشو به حساب میآید. ظرفیت این سالن ۶۰۰ نفر است.
این پیست مخصوص مسابقات موتور کراس است و در ضلع شرقی مجموعه ورزشی آزادی قرار دارد.
مجموعه سوارکاری آزادی در بخش جنوب شرقی مجموعه ورزشی آزادی قرار گرفته و ۸۰۰ نفر ظرفیت دارد. در پارکینگ این مجموعه ۳۰۰ اتومبیل جای میگیرد. فروشگاه ورزشی و کافیشاپ در این مجموعه استاندارد باعث شده مراجعهکنندگان از امکانات خوبی برخوردار شوند.
عبدالعزیز فرمانفرمائیان معمار معاصر ایرانی، استاد دانشگاه هنر تهران و از مشهورترین معماران ایرانی بود که ساخت استادیوم آزادی یکی از شاهکارهای معماری اوست. او فرزند «عبدالحسینمیرزا فرمانفرما» سیاستمدار مشهور ایرانی بود که از نوادگان «عباسمیرزا» فرزند فتحعلیشاه قاجار محسوب میشد. فرمانفرمائیان در دانشسرای عالی ملی هنرهای زیبای پاریس تحصیل کرد و پس از فارغالتحصیلی به ایران بازگشت. او ابتدا در گاراژ پدر خود به طراحی مشغول شد. کمی بعد به دانشگاه تهران رفت و در یکی از اتاقهای دانشکده هنرهای زیبا زیر نظر محسن فروغی همراه با آفتن دلیان، هوشنگ سیحون و حیدر غیایی به تدریس و کار مشغول شد.
عبدالعزیز فرمانفرمائیان یکی از معماران پیشتاز در مدرنسازی ایران و به خصوص تهران بود که آثاری زیادی از خود برجای گذاشته است. مهمترین آثار او عبارتند از: استادیوم ورزشی آزادی، ساختمان وزارت کشاورزی، فرودگاه مهرآباد، موزه فرش، برجهای ونکپارک، ساختمان بورس، کاخ مادر سعدآباد، کاخ نیاوران، ساختمان اداری صدا و سیما.
عبدالعزیز فرمانفرمائیان متولد ۱۲۹۹ در شهر بم بود و در سال ۱۳۹۲ در سن ۹۳ سالگی در شهر مایورکای اسپانیا چشم از جهان فرو بست.
سخن آخر
مجموعه ورزشی آزادی، مجموعهای کامل و حرفهای با تاریخچهای جذاب در غرب تهران است. این مجموعهی کامل، برای هر ورزشی که بخواهید مکانی مجهز دارد. همچنین از این مجموعهی عظیم، برای برگزاری جشنها، گردهمائیها، مراسمهای مختلف و همچنین تشکیل اردوهای مختلف استفاده میشود. برای آشنایی با دیگر ورزشگاههای تهران، صفحه اماکن ورزشی وبسایت تهرانیکا را ببینید.
https://tehranica.info/?p=19913
نظر کاربران